Se alla

Friskolor i Härryda

Måndag 21 juni 2021

Liberalerna i Härryda är generellt mycket positiva till att fler friskolor etableras i Härryda kommun. Alla ska kunna välja skola. Liberalerna vill att fler elever ska få möjlighet att göra ett val av skola. För att lyckas med det är det viktigt med bättre information till så väl elever som föräldrar. Liberalerna vill även att kraven på friskolorna ska vara högt ställda. De som driver friskolor måste göra det långsiktigt. Det ska vara höga krav på alla skolor – oavsett huvudman.
Djupedalsområdet har ett skolkluster men avstånden i Mölnlycke är relativt små. Från Mölnlycke centrum eller från Skogen en kilometer, från Säteriet eller Långetjärnshöjd cirka två kilometer. De korta avstånden gör att det blir lätt att ta sig från norra och södra Mölnlycke till en ny skola.

Liberalerna i Härryda tycker det är värdefullt för alla elever och föräldrar att själva kunna välja skola. Det kan finnas många skäl till att en elev föredrar en särskild skola. Det kan handla om allt ifrån att en elev vill gå på en skola med en särskild profil, eller vill byta från en skola som hen inte trivs på. Friskolorna blir med sina unika inriktningar och speciella pedagogik ett värdefullt komplement till de kommunala skolorna.
Vi vill att alla, oavsett tjocklek på plånboken, ska ha möjlighet att välja skola. Det finns många fristående och kommunala skolor som håller hög kvalitet och har högt söktryck. För att underlätta skolvalet för alla bör Härryda kommun inrätta en gemensamt administrerad kö där alla kommunala skolor och friskolor ingår.

ANDERS HALLDÉN
Liberalerna i Härryda