Se alla

David Dinsdale – Allmänpolitisk debatt 2018

Lördag 17 februari 2018

Jag tror inte det bör poängteras, men i år går vi mot ett valår. Det ställer extra krav på oss i Politiken. Speciellt då vi just nu är inne i goda tider, men prognosen är osäker. Sveriges kommuner och landsting spår fallande skatteintäkter medan behoven i skolan och välfärden ökar.

Om vi går kärva tider till mötes är det gott att erinra sig ett citat av, Socialdemokraten Gustav Möller, ”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”. Vi måste påminna oss om att vi, med tvång skiljer medborgarna ifrån deras pengar, och måste därav förvalta dem väl.

Vi skall ändå vara glada över att vi är i en region som växer. Vi i Liberalerna önskar dock att det byggs mer, i hela Härryda. Vi är även glada över att Härryda utmärker sig i Näringslivsfrågor och att arbetslösheten i kommunen är låg.

Skola

Det sägs ibland att barnen är vår framtid, Vi liberaler har varit med och satsat på fritidshemmen med 4 miljoner i årets budget.  Samt en satsning med tusen kronor per elev, en satsning rakt till rektorn som har bäst insyn i vad eleven behöver, en satsning på 6 miljoner.

Dessutom två psykologtjänster för att hjälpa barn med speciella behov. Vi Liberaler satsar på framtiden. En för oss självklar målsättning är att ALLA elever ska, utifrån sina förutsättningar, utmanas att nå längre. Det börjar bli läge att prata om en eller flera nya skolor och vi hade gärna sett dem drivas i privat regi för att öka konkurrensen och därigenom stärka kommunens skolor. Barn med speciella behov måste få hjälp tidigare, våra pedagoger har under år signalerat att detta inte sker i tid.
För att få studiero är det också viktigt med en lugn och trygg skolmiljö, förra året sa 10 procent av våra 9:eklassarna att de fanns elever på skolan de var rädda för. Hulebäcks Elevkår pekade även på problem med den psykiska ohälsan i skolan. Detta måste ändras, ordning och reda, lugn och ro är grunden för en bra skola och för att bygga en bättre Liberal framtid. Ing-Marie återkommer i frågan.

Trygghet, #metoo.

På tal om trygghet är det få som har under senaste året undgått MeToo. Oräkneliga är de historier som berättats av utsatta. Tyvärr har det inte kommit som någon chock för mig då även jag har närstående som blivit utsatta. I detta fallet gjordes ingen anmälan, ens av socialen trotts deras vetskap om att både alkohol och narkotika var inblandat och den drabbade ej var byxmyndig. Det är ett tecken på samhällets flathet. Förövaren bor så vitt jag vet fortfarande kvar här i kommunen. Samhället måste våga stå upp för de utsatta.

Trygghetsbostäder

Trygghet gäller även äldre, vi i Liberalerna har länge sagt att vi vill se Tryckhetsbostäder för äldre i Härryda kommun, just för att det lämnar valfriheten upp till individen och inte till en biståndsbedömare. För att flytta in behöver man vara över 70, bostaden och fastigheten är anpassad för självständiga äldre. Anders återkommer i frågan.

Så till sist vill jag säga att jag är glad att servicegarantier börjar införas i år. Det är en fråga som Liberalen Lennart Lundqvist länge drivit. Medborgare och näringsliv skall ha förtroende för att kommunen ger god service och uppfyller kommunens åtaganden inom utlovad tid. Servicegarantin fastställs inom vilken tid olika tjänster skall utföras och åtaganden från kommunens sida om inte en tjänst kan utföras på angiven tid.

Vi går en spännande framtid till mötes, med många utmaningar. Då måste vi Försvara Friheten för att varje enskild individ skall kunna lyckas. Vi i Liberalerna vill vara med och Bygga en Bättre, Liberal Framtid.

Tack!