Se alla

Pär Lundqvist – Lindes helsvarta bild är inte sann

Torsdag 16 november 2017

Patrik Linde använder palettens mörkaste färger när han beskriver tillståndet i hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen. Men denna helsvarta bild är inte sann. Istället kan jag konstatera att de flesta kurvorna pekar åt rätt håll.

Låt mig ge fyra exempel. Antalet som väntar längre än 90 dagar på ett besök till specialistsjukvården sjunker. Väntetiderna på sjukhusens akutmottagningar visar för första gången på flera år på en minskning. Sjukfrånvaron bland regionens anställda sjunker för varje månad. Antalet överbeläggningar är fortfarande för högt, men vi ser en försiktigt positiv trend.

Under GrönBlå Samverkans ledning har regionens ekonomi stabiliserats och stärkts. Vi har skapat möjligheter för att arbeta bort de vårdköer som byggts upp och vi har löst sjukhusens grundfinansiering. Sjuk­husens ekonomi har årligen stärkts med runt fem procent och sammantaget har vi förstärkt sjukvården med 5 miljarder kronor från 2014 fram till idag. Samtidigt har vi tagit ansvar för att regionen även långsiktigt kan finansiera denna höjda ambitionsnivå.

Men till skillnad mot Linde ser jag inte att sjukvårdens utmaningar bara handlar om pengar. Vi behöver fokusera mer på det som faktiskt ger värde för patienten, på det som stärker kvaliteten och på det som ökar produktiviteten. Vi genomför därför en historisk omställning av vården. Det handlar om att stärka och utveckla den nära vården, den vård som invånarna behöver ofta. Det handlar också om att koncentrera den vård som invånarna behöver sällan för att öka kvalitet, tillgänglighet och effektivitet.

I grunden handlar det om att använda våra gemensamma resurser bättre och uppnå en långsiktigt hållbar ekonomi. Avgörande för att lyckas är de personalsatsningar vi nu genomför, såsom stärkt ersättning för anställda som arbetar nätter och helger, fler utbildningsplatser för läkare samt förbättrade möjligheter till specialistutbildning för sjuksköterskor.

Vi finansierar den nödvändiga omställningen av vården med totalt cirka en miljard. Omställningen är en del i vår ambition att förändra och modernisera. En annan del är de efterlängtade investeringar vi nu genomför i nya sjukhus, i befintliga sjukhusbyggnader liksom de historiskt stora satsningar vi genomför för att stärka möjligheterna till digitala kontakter och vårdbesök.

Efter tre år med GrönBlå ledning kan jag konstatera att vi är ett av väldigt få landsting som har ekonomiska resurser att samtidigt modernisera vården och arbeta för en förbättring av tillgängligheten.

Pär Lundqvist (L)
Ersättare Regionfullmäktige