Vi är många som njutit av sommarens värme, sol och bad. Men i bakhuvudet har frågan malt om hur vår planet egentligen mår.

Årets julimånad var den varmaste i Sverige – någonsin. Flera värmerekord har slagits och SMHI har rapporterat om historiskt höga medeltemperaturer. Det har även varit en extremt torr sommar. På flera håll har bönder sett sina skördar försvinna bort i torkan. Att situationen är allvarlig kan inte ha undgått någon. Forskningen pekar på att klimatförändringar är en trolig anledning till det väder vi haft. För Liberalerna är det en tydlig signal: nu måste miljö- och klimatfrågorna lyftas upp på den politiska dagordningen. Vi vill se:

  • Grön skatteväxling. Liberalerna vill ha lägre skatt på arbete medan olika former av miljö- och klimatpåverkande skatter och avgifter höjs. Det ska kosta att smutsa ned. Rejält.
  • Mer europeiskt samarbete – för klimatets skull. Övergödning och bottendöd är problem vi måste ta oss an tillsammans, både västerhavet och östersjön drabbas. Inom Östersjöområdet bor 90 miljoner människor. Ungefär hälften bor i Polen. Den som tror att vi kan skapa ett friskt hav utan att samarbeta över nationsgränserna, missar en viktig geografisk aspekt.
  • Klimatinvesteringar i infrastruktur. Göteborgsområdet har skriande behov av investeringar i infrastrukturen. Vi behöver se till att tågtrafiken fungerar. Inte minst för de västsvenska pendlarna är frågan avgörande. Det behövs mer räls och fler dubbelspår. Därför är det nödvändigt att skynda på järnvägen mellan Borås och Göteborg med stopp i Mölnlycke, södra Landvetter och Landvetter flygplats.

Liberalerna är Alliansens grönaste röst. För andra valet i rad ger Naturskyddsföreningen oss ett viktigt erkännande för vår miljöpolitik, vilket placerar oss bland de mest gröna partierna med bäst miljöpolitik. Det är vi såklart stolta över.

Men viktigast av allt med utmärkelsen är att den ger oss en möjlighet att förverkliga den miljöpolitik vi går till val på.

Den 9 september hoppas vi få förtroende att genomföra våra ambitiösa miljö- och klimatförslag. De skulle göra stor skillnad. I Sverige såväl som i västra Götaland och Härryda kommun.