Se alla

Anders Halldén Allmänpolitisk debatt 2017

Tisdag 7 mars 2017

Liberalerna, allmänpolitisk debatt 2017.

 

”När förändringens vind blåser bygger en del vindskydd medan andra bygger väderkvarnar” citat från Maos lilla röda.

 

Samhällsbygganad

Det krävs 100000 lägenheter i västra Sverige. Alla kommuner i GR måste ta sin del av ansvaret. . En större del av dessa bostäder avses vara klara till 2020. Med nuvarande begränsning bidrar Härryda på intet sätt till att medverka till att åtgärda regionens underskott på bostäder. Härryda kommun har i nuläget en planeringhorisont av bostäder som kraftigt understiger det faktiska behovet av bostäder i kommunen. Utöver det sker i planprocessen fördröjningseffekter som ytterligare minskar den ambitionsnivå som framgår av utdraget ur verksamhetsplanen nedan.

Planprocessen är ofta lång och planeringen väldigt detaljerad. Kommunen bör kraftigt förenkla detaljplaneprocessen enligt plan- och bygglagen genom att i största möjliga utsträckning anta detaljplaner som fastställer byggrätter för större områden på övergripande nivå, utan detaljutformning. Det är möjligt för kommunen att göra redan inom ramen för gällande lagstiftning.

Det väsentliga med detaljplaneinstrumentet är skapa juridiskt säkerställda byggrätter. Därför är det både logiskt och rationellt att i detaljplan endast reglera volym och ändamålsbestämmelse för den bebyggelse som kommunen önskar se på en given markyta. Detaljer kring utformning bör istället hanteras i bygglovsskedet. På så vis blir det möjligt för kommunerna att, utifrån sin översiktsplanering, på kort tid ta fram detaljplaner för en stor mängd bostäder.

Nyproduktionen avseende bostäder i Härryda kommun. Hittillsvarande modeller bl.a. ägande av mark, 1,5 % styrning m.m. har hittills inte resulterat i ett tillräckligt antal nya bostäder. Samhällsbyggnadssektorn måste därför utveckla nya styrinstrument för att uppnå tillfredsställande produktion av bostäder. Vi måste därför ge möjlighet till fastighetsbeställarna att hantera en större del av administrationen kring byggnationen för att kunna öka produktionen av bostäder.

 

 

Utvecklingen av Landvetter Södra

Landvetter södra, eller skall vi kalla det Landvetter stad, är ett av de viktigaste utvecklingsområdena i Härryda kommun. Här skall kommunen under de närmaste 20 åren satsa för att tillskapa ett attraktivt stadsområde med förutsättningar att möta framtidens behov och bygga ett hållbart samhälle från grunden.

Här kan man få tillgång till ett levande stadsliv med en skön blandning av boende, arbete och service i variationsrik och vacker och klimatsmart bebyggelse grupperad kring väl gestaltade offentliga platser och gaturum- samtidigt som man har ett stenkast till vacker natur, tåg- och flygförbindelser lokalt och globalt.

Vi måste dock planera från grunden för att få till en välfungerande lokal infrastruktur, integrera skolor, handelsområden och kommunal service i en attraktiv boendemiljö med blandad bebyggelse och upplåtelseformer.

Trygghet och Säkerhet

Alla har rätt att känna sig trygga och säkra, i bostadsområdet, i hemmet, i skolan, på arbetet, i trafikmiljöer och på gator och torg. Föräldrar ska inte behöva vara oroliga för sina barns trygghet och säkerhet.

Medborgarna ska kunna vara säkra på att kommunen uppfyller givna åtaganden, såväl till omfattning, tid och kvalitet som bemötande. Servicegarantierna är här ett viktigt verktyg.

Trygghet omfattar också rätten att kunna röra sig på gator och torg. Tillgänglighet är här ett bärande begrepp så att alla får sådan möjlighet att kunna ta sig fram oberoende av nederbörd, belysning, pågående större byggprojekt gällande byggnation, gatuarbeten, vatten- och avloppsarbeten måste det göras en risk och trygghetsanalys.

Föräldrar och skola har en viktig uppgift i att upptäcka och stävja tendenser till normbrytande beteende, vilka på sikt kan leda till kriminalitet. Kommunen ska särskilt stödja brottsoffer, ungdomar i riskzonen och deras föräldrar. Närvaro av polis bidrar på ett positivt sätt till att göra livsmiljön trygg och säker. Grannskapssamverkan ska uppmuntras. Det är därför viktigt att ett säkerhetsperspektiv ska vägleda planeringen av bostads- och grönområden, gator, gång- och cykelvägar men trygghet kräver också att överblick och belysning av gator, gång- och cykelvägar ska utformas för att ge medborgarna säkerhet under dygnets mörka timmar.