Se alla

Anders Halldén – Försvara skolan

Onsdag 5 september 2018

En lyckad skolgång är varje ung människas bästa försäkring mot framtida utanförskap och samhällets bästa försäkring för välstånd och utveckling. Därför sätter vi liberaler alltid skolan först. Våra förskolor och skolor i Härryda kommun ska tillhöra de bästa i landet med höga kunskapsnivåer, lugn och ro i alla klassrum, tidigt stöd och bättre arbetsmiljö för våra lärare.

För att nå vår vision måste vi säkerställa att våra lärare får bättre kringstöd. Lärare måste få vara lärare och fokusera på undervisningen. Det är inte rimligt att de som har ett av Sveriges viktigaste arbete med flera års akademiska studier i bagaget ska ägna flera timmar i veckan till saker som att städa efter lektioner, vattna blommor, vara rastvakt, fixa med krånglande IT-utrustning, organisera utflykter eller hantera administration kring prov, frånvaroregistrering eller praktisk information till föräldrar.


För att höja kvaliteten på undervisningen och statusen för läraryrket har vi flera förslag på åtgärder. Bland annat vill vi inrätta lärarassistenter som kan avlasta och underlätta för lärare genom att ta över arbetsuppgifter som inte är kopplade till undervisning. Liberalernas förslag på 18 000 lärarassistenter i grundskolan och i gymnasiet skulle innebära 85 lärarassistenter hos oss i Härryda kommun. Det skulle vara mycket välbehövligt.

En annan åtgärd är att inrätta fler psykosociala team på våra skolor. Insatserna här förstärker skolans arbete med trygghet och värdegrundsarbete och kompletterar på så sätt pedagogernas arbete så att deras utrymme för att stärka elevens kunskaper är i fokus och inte behöver ligga på att lösa konflikter. Rektor, lärare och elever vittnar här om en lugnare skola med ökad trygghet, trivsel och studiero.

Vi måste få till ett nytt skolutvecklingsprogram som har ett smalare och vassare program med en tydlig och långsiktig satsning på kunskap, trygghet och medarbetare. Det kan lyfta skolresultaten och blir därmed en vinst för alla barn och unga i vår kommun. Men att ständigt sträva efter att utvecklas och viljan att bli ännu bättre är viktig i Härryda kommun. Vi måste satsa på skolan och fortsätta utvecklingen med åtgärder som till exempel lärarassistenter och psykosociala team. Vi ger oss inte. Vår resa att bli en av de bästa skolkommunerna fortsätter.